Pestújhelyi Általános Iskola

Híres diákjaink

Az iskola egy-egy település, város, de még egy kis falu életében is jelentős szerepet tölt be. Az iskola az, amely a gyermekek számára biztos pontot jelent, hiszen a folyamatos oktatás révén tudást, tapasztalatot, közösségi magatartást, az életben való eligazodást jelenti.
Az iskolai élet rendszerességre, kötelességtudatra, kitartásra nevel, szellemi műhelye összetett módon valósítja meg azokat a célkitűzéseket, melyeket a pedagógusok, a szülők, a tanulók, végső soron a társadalom tűz maga elé.
A célok, tervek, a tudás megszerzése nehéz dolog, 100 év alatt hány és hány tanuló koptatta az iskolapadot, hány és hány pedagógus próbálta a tudást a gyermeki fejekbe tölteni?...
100 év hosszú idő a fellelhető dokumentumok alapján a Pestújhelyi iskolába 5-6000 tanuló járt. Sikerült-e mindnyájuknak megszerezni azokat az alapokat, amelyekkel továbbtanulhattak, amikkel megbízható, becsületes vagy ahogy az iskolai nevelési-oktatási tervekben szerepel: a társadalom tagjai legyenek.
Sokan híresekké is váltak, tehetségük, tudásuk és szerencséjük nyomán öregbíthették az iskola hírnevét. Természetesen nem csak az iskolán múlott e kiváló emberek tudása, de azért valamennyire hozzájárultak az őt nevelő pedagógusok is és talán a hely kisugárzása is, az alma mater szelleme...
Felsorolni is sok lenne, hogy a sok-sok tanulóból ki lett, mi lett, sőt híres és nevezetes valamikori diákjaink közül sem tudunk mindenkiről, hogy alakult sorsuk.

Antall József

Gyermekkorában itt, Pestújhelyen élt, így elemi iskolai tanulmányait is itt végezte. Hosszú utat tett meg addig, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első választott miniszterelnöke legyen. Életútja elismeréseként a XV. kerületi önkörmányzat volt diákunk emlékére a Pestújhelyi téren szobrot avatott, /2003-ban/ és 2006-ban posztumusz díszpolgárságot adományozott.

Dalnoki Jenő

Dalnoki Jenő pestújhelyi alapítócsaládból származik, és itt élte le életét. Együtt, egy osztályba járt az elemiben Antall Józseffel. Ő a sportban, a fociban vált világhírűvé. A Fradi meghatározó játékosa volt, mindig keményen, de sportszerűen küzdött. Többszörös válogatott volt /14/, 1952-ben Helsinkiben olimpiai bajnok lett. Edzőként is komoly sikereket ért el, BEK döntőt játszott csapata 1975-ben /FTC-Dinamó Kijev/.
1995-ben kerületünk díszpolgárává választották.

Molnár Ottó

Molnár Ottó gyermekkorában élt Pestújhelyen, 1935-ben végezte el a 8. osztályt.
Ügyes kezű, tehetséges rajzoló volt, így nem véletlen, hogy a középiskola elvégzése után grafikusként, karikatúra-rajzolóként kezdte pályafutását.
Mindig érdeklődött a technika és tudomány iránt is, könyveket írt és illusztrált e témákban. Öveges Józseffel, a híres fizikussal közösen több könyvet készítettek el közösen.
A hatvanas években jellemző munkái diafilmeken jelen meg, meséket, ismeretterjesztő történeteket rajzolt. Szignója a MOTTO rövidítés volt.

Aranyos István

Aranyos István az alsó tagozaton járt a Pestújhelyibe, később a szomszédba, a Szűcs István /Doktor S./ utcai általánosba került. Hamar kitűnt ügyessége a testnevelés órákon, így nem véletlen, hogy Szabó Elemér tanár úr, - aki igen sok tornászpalántát nevelt - pártfogásába vette. Hamarosan többszörös ifjúsági tornászbajnok, majd a Honvédban többszörös országos bajnok lesz. A válogatott csapat meghatározó tornásza, kétszeres olimpikon /1964-ben és 1968-ban/. Sportpályafutása után edzőként tevékenykedett.
Életéről 2006-ban könyvet adott ki.

Scheuringerné dr Pozsonyi Teréz

Az általános iskola az alapokat adja a későbbi, középiskolai és egyetemi tanulmányokhoz. Sokat kell tanulni, ha valaki orvos szeretne lenni. Nagyon sokat és kitartóan mindig többet és többet. Pozsonyi Teréz 1954-ben végezte el a 8. osztályt. 1964-ben szerezte meg orvosi diplomáját, 1970-ben tette le a szakvizsgát belgyógyászatból. Kiváló tudása alapján a Semmelwies Egyetemen taníthatott, ma egyetemi docens és tudományos fokozata szerint az orvostudomány kandidátusa. 2001-ben az Egyetem Kiváló Oktatója kitüntetésben részesült.

Toldy Mária

Toldy Mária élete a zene, az ének. Testvérei is zenével foglalkoznak, de az Ő énekesnői karrierje ismertségét a határon túlra repítette. Mind a mai napig dúdolják és éneklik dalait, emlékezetes slágereit. Számtalan díjat, fesztivált nyert. Az aktív pályafutása után énektanárként dolgozik stúdiójában.
Az "alma nem esik messze a fájától", mondja a közmondás, ami kiváltképp igaz ebben az esetben, hiszen két gyermeke:

Malek Andrea
Malek Miklós

szintén zenészek. Az 1970-80-as években a Pestújhelyi iskolában zenei tagozat működött, és ennek eredményeképpen szátalan zenét szerető és értő gyermek került ki az iskolából. Sokan tanultak zenei téren tovább, lettek zenetanárok, vagy hangszeres zenészek.
Malek Andrea a Színművészeti Egyetem musical szakát végezte el. Nap mint nap hallhatjuk rádióban Andrea különleges, rá olyannyira jellemző hangszínű énekét.
Malek Miklós a Zeneakadémiára járt és végezte tanulmányait zongora szakon. A zeneszerzés is érdekli, ennek korai bizonyítéka, hogy a Pestújhelyi indulóját, a Palánta dalt Ő írta.
Jelenleg az Egyesült Államokban dolgozik, zenéket ír, de hangszerelőként is komoly sikereket ért el.

Ágnes Vanilla

Ágnes, mint oly sokan az ének-zenei tagozaton kezdte tanulmányait. Korán megmutatkozott zenei és irodalmi érdeklődése. Mint az általános, mint pedig a középiskolában az énekversenyek mellett több szavalóversenyt is megnyert.
11 éves korában már írt verseket, 15 éves kora óta ír zenét.
1998 óta szólóénekesként folytatja pályáját. Külföldi sikereket is magáénak tudhat.
2005-ben jelent meg József Attila c. lemeze, melyet Pestújhelyen is nagy sikerrel mutatott be.

A névsor nem teljes, még lehetnek, lehettek híres diákjaink. Vannak, voltak mások is, kiváló emberek: szakmunkások, tanárok, mérnökök, művészek és más foglalkozásúak, akik a pestújhelyiben kezdték tanulmányaikat. Ismerjük őket, minenki tudna új és újabb neveket felsorolni.
Mit bizonyít a névsor? Nem hátrány az, hogy az iskola egy kis községben, vagy a város peremén működik. Nagy eredményeket lehet elérni innen is. Az számít, hogy ki mit akar elérni, ki mit tesz érte, kik hogyan segítenek ezekért az elképzelésekért.


Vissza a kezdőlapra